PROGRAM MUSAFIR ILMU MAHASISWA TAHUN 3 SPM, FPQS

HO CHI MINH VIETNAM, Seramai 28 Mahasiswa Pengajian Sunnah Dengan Pengurusan Maklumat tahun 3 USIM telah mengikuti Program Musafir Ilmu Mahasiswa Tahun 3 FPQS ke Ho Chi Minh Vietnam pada 24-28 Ogos 2015 selama 6 hari 5 malam. Program ini adalah program lawatan antarabangsa yang dimestikan di USIM kepada setiap mahasiswa sarjana muda.

Antara objektif lawatan tersebut adalah untuk menyebarkan dakwah Islamiah dan juga ilmu kepada masyarakat Vietnam terutama di Ho Chi Minh, selain untuk meneroka peluang kerjasama di antara FPQS, USIM dan institusi pengajian tinggi di sana, sama ada dari sudut pertukaran pelajar, program kecemerlangan akademik, pembangunan kajian ilmiah atau pembangunan fizikal. Ia juga secara tidak langsung dapat mempromosikan USIM di peringkat antarabangsa.

Antara program akademik yang diadakan sempena lawatan tersebut adalah pertukaran pandangan dan idea berkaitan perpustakaan di Universiti di Can Tho  University dan Ho Chi Minh Universiti of Technology. Selain itu, program berbentuk khidmat masyarakat seperti pembelajaran fardu 'ain juga dijalankan. Iaitu di Madrasah An-Nur.

 Fakulti Pengajian Quran Dan Sunnah
Universiti Sains Islam Malaysia, Bandar Baru Nilai, 71800, Nilai, Negeri Sembilan, MALAYSIA
Tel: +606-798 6705/6706, Faks: +606-798 6709, Emel: Alamat e-mel ini dilindungi daripada spambots. Anda perlukan JavaScript diaktifkan untuk memaparkannya.